top of page

דרור שטרום, הממונה על ההגבלים העסקיים (לשעבר), ד"ר מיכאל שראל, ראש אגף כלכלה והכנסות באוצר (לשעבר), ד"ר סיניה נתניהו המדענית הראשית של המשרד להגנת הסביבה, ד"ר שלמה ולד המדען הראשי של משרד האנרגיה, ד"ר ברנדה שפר, מומחית לנושאי ביטחון אנרגיה ומדיניות חוץ, ג'ון הופמייסטר מנכ"ל (לשעבר) ענקית האנרגיה העולמית של, ומומחים אחרים - מתנגדים ליצוא הגז מסיבות כלכליות ומסיבות ביטחוניות.

חוות הדעת המנומקות והמקצועיות שלהם לא מעניינות את ממשלת ישראל והפקידות הבכירה

 "גז טבעי רבותי זה  חמצן אנרגטי של השנים   הבאות" 

 

"הציבור היחיד ששקלו את טובתו זה ציבור היזם"

דרור שטרום הממונה על ההגבלים העסקיים לשעבר, מול אוהד מראני בלונדון וקירשנבאום 25.5.2013)

 

 

מדינת ישראל מהמרת על בטחון עתידה האנרגטי

המומחים קובעים שהיצוא מסוכן בהיבט העצמאות והבטחון האנרגטי: 

 

 המומחים קובעים כי היצוא לא משתלם כלכלית: 

 

ההחלטה ליצא את הגז הישראלי היא החלטה כלכלית, חברתית ובטחונית הדרמטית ביותר בדור שלנו, ואלי גם בדורות הבאים; אם נאפשר לייצא את הנכס האסטרטגי הגדול והחשוב של ישראל זו תהיה טעות היסטורית וסכנה מוחשית לעצמאות ולבטחון האנרגטי שלנו, בואו נראה למה:

 

יוני 2013: דו"ח פנימי של האוצר שקבע שאיסור יצוא הגז ושמירת עתודות הגז, כדאי כלכלית יותר מיצוא - הוסתר ולא הובא לידיעת הציבור:

 

ראש אגף כלכלה והכנסות המדינה, ד"ר מיכאל שראל, הגיש לראשי האוצר חוות דעת שלפיה איסור מוחלט על יצוא גז ושמירת העתודות לצורכי המשק בעשורים הבאים עשויים להיות כדאיים מבחינה כלכלית יותר מחלופת היצוא

שראל בדק, בין היתר, את עלויות האנרגיה של ישראל בעשורים הבאים, בהנחה שמסקנות ועדת יצוא הגז ‏(ועדת צמח‏) יאומצו. כלומר, המדינה תתיר יצוא של כ-50% מעתודות הגז, תשמור גז לצרכיה ל-25 שנה, ותידרש לרכוש בעתיד דלק חלופי לגז, או לייבא גז, תוך ניצול אפשרי של הכנסות קרן תקבולי המס שתגבה ממכירות הגז.

(עוד על הדו"ח אפשר לקרוא >>> כאן)

שר האוצר דאז, יאיר לפיד הכחיש את קיומו של הדו"ח, סגנו מיקי לוי הודה "יש טיוטה", ובסופו של דבר הצלחנו להגיע אל הדו"ח אלא שגם הוא היה מושחר בחלקים רבים.

 

המלצות הדו"ח:

"מהמודל עולה כי ברוב התרחישים שנבחנו, היקף היצוא האופטימלי ממאגרי הגז תמר ולוויתן הינו אפס 

בתרחישים אלו מומלץ לממשלה להקדים את פיתוח המאגר (לוויתן) באמצעים משפטיים או באמצעות מתן פיצוי כלכלי לבעלי הזיכיון".

 

 

אוגוסט 2012: "מתן אפשרות לייצוא כה נרחב, בהסתמך על תחזיות בלתי מבוססות הינה חוסר אחריות לאומית" - מנכ"ל המשרד להגנת הסביבה 

 

אלונה שפר קארו, מנכ"לית המשרד להגנת הסביבה היתה היחידה מקרב שבעת חברי ועדת צמח שהתנגדה להמלצה לייצא 53% לפחות מהגז הישראלי, לטובת יצוא של כ–40% בלבד שבו תמכה.

"אף נציג מקרב משרדי הממשלה שהיה להם אינטרס בהותרת הגז לצרכים מקומיים לא נכלל בין חברי הוועדה. לא היה לי פשוט, כי הרגשתי שכל מה שאני אומרת גורר התנגדות גדולה בקרב החברים, ואף גורם לכעס. אף אחד לא רצה באמת לשמוע מה יש לי להגיד", סיפרה על הדיונים בוועדת צמח.

חשיפת הפרוטוקולים של ועדת צמח תיעדה את הוויכוחים הממושכים שניהלה שפר־קארו מול לחץ משרדי האוצר וראש הממשלה להגדיל ככל הניתן את מכסות יצוא הגז, ואת אזהרותיה מפני חישוב חסר של הביקושים לגז בשוק המקומי.

(עוד על המאבק שלה בוועדת צמח >>> כאן)

 

ולחוו"ד:

"לדחות את ההחלטה בדבר יצוא הגז הטבעי ב-3 שנים לפחות".

 

 

 מרץ 2012: "עד שנת 2020 יש להימנע מלאשר ייצוא גז טבעי מחוץ לגבולות המדינה" - ד"ר סיניה נתניהו מהמשרד להגנת הסביבה וד"ר שלמה ולד ממשרד האנרגיה 

 

מתוך הדו"ח המשותף של ד"ר סיניה נתניהו, המדענית הראשית במשרד להגנת הסביבה, וד"ר שלמה ולד ממשרד האנרגיה והמים (דו"ח שגם אליו לא התייחסו וככל הנראה גם לא קראו):מסקנתנו החד משמעית היא כי עד "מסקנתנו החד משמעית היא כייעד לשנת 2020 יש לקבל הערכות מבוססות יותר של מלאים, פיתוחים של תחליפים טכנולוגיים לגז טבעי ואמידת הביקושים בסקטורים השונים עם ביסוס ההיצע.

עד שקלול מושכל של אלמנטים אלו, יש להימנע בתקופת זו מלאשר ייצוא גז טבעי אל מחוץ לגבולות המדינה. במקביל, ועל מנת לבסס את הוודאות עבור חברות הקידוחים, על מדינת ישראל לשכלל ולפתח את יכולות המשק הישראלי לעבור לשימוש בגז בהיקפים גדולים מחד, אך תוך הימנעות מהסתמכות על הגז כמקור אנרגיה בלעדי מאידך"

 

גם ד"ר נתניהו וד"ר ולד חוזרים ואומרים כי:

"לישראל אין עדיין תוכנית אב ארוכת טווח למשק האנרגיה, וזו צפוייה להתגבש רק בשנת 2014" - מה שמעולם לא קרה כמובן.

 

 

 מאי 2013: "אימוץ המלצות צמח כלשונן עתיד לעלות למשק ולציבור הישראלי 464 מיליארד ש"ח בתרחיש מינימלי" - דו"ח המכון הישראלי לתכנון כלכלי 

 

דו"ח של המכון הישראלי לתכנון כלכלי מ2013 מזהיר כי אחת ההחלטות הכלכליות החשובות ביותר של תקופתנו, בנושא יצוא הגז הטבעי, התקבלה על בסיס נתונים שגויים בחלקם, ובלתי עדכניים.

"תפיסת המדיניות הבסיסית שמציעה ועדת צמח להתרת ייצוא רוב הגז הטבעי לחו"ל עלולה להתגלות כהימור רע ומיותר, העלול להסב נזק רב למשק" - נכתב בדו"ח

(עוד נתונים וניתוחים מתוך הדו"ח >>> כאן)

 

 

 

 יצוא הגז יפגע בבטחון האנרגטי - פרופ' ברנדה שפר 

 

 

"למען ביטחונה של ישראל, עליה לשמור את הגז הטבעי שהיא מצאה במדינה, ולהסב כל מה שהיא יכולה להפעלה בגז"

ג'ון הופמייסטר, לשעבר נשיא ענקית האנרגיה העולמית "של"

 

 

 "מבחינת הגז, הצריכה    המקומית של הגז  תורמת לכלכלת המדינה  יותר מאשר היצוא שלו" 

יובל שטייניץ כשר אוצר משיב לשלי יחימוביץ. 2013)

 

 

"משמעות ההחלטה ליצא היא בעצם ריקון מחצית הימ"ח (מחסני חירום של הצבא) של מדינת ישראל לצורך השבעת תאבונן של חברות הגז לרווחים מהירים ושל גורמי האוצר שגם הם דוחפים כי הם רוצים תמלוגים"

 

ד"ר יוסי לנגוצקי בכנס חירום שארגנה ח"כ שלי יחימוביץ  בכנסת 23.6.2015

 

 

"לפני כשנתיים החליטה מדינת ישראל להמר על בטחון עתידה האנרגטי בהתירה יצוא בסדר גודל של 40% ממאגריה"

הגיאולוג יוסי לנגוצקי, אבי תגליות הגז  

 

bottom of page